FR / NL
Cataratas

Oogaandoeningen

Het oog is een complex
orgaan. Het is
vatbaar voor
verschillende aandoeningen
die veroorzaakt worden door
omgeving, leeftijd
en genetische factoren.

Scheelzien (strabisme)

Strabisme of scheelzien betekent dat de ogen in verschillende richtingen kijken. Dit kan leiden tot wazig en dubbel zicht of een lui oog.

Lees meer

Cataract (staar)

Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens. Dit leidt tot wazig en troebel zicht. Het komt vaak voor bij oudere mensen, maar kan ook aangeboren zijn, toxisch of gevolg van ziekte, trauma of behandeling. Cataract wordt verholpen met een operatieve ingreep waarbij de troebele ooglens verwijderd en vervangen wordt door een kunstlens.

Lees meer

Digitale oogklachten

Digitale oogklachten worden veroorzaakt doordat er lange tijd naar een of meerdere digitale schermen wordt gekeken. Droge en vermoeide ogen zijn veelgehoorde klachten. Herken de symptomen en de oorzaken zodat u kunt kiezen voor de juiste oplossing.

Lees meer

Lichtgevoeligheid (fotofobie)

Fotofobie of lichtschuwheid is een symptoom waarbij licht moeilijk of zelfs als pijnlijk ervaren wordt. Het kan ontstaan door verschillende onderliggende aandoeningen. Speciale brillenglazen kunnen goed helpen bij lichte lichtgevoeligheid.

Lees meer

Droge ogen

Droge ogen komen voornamelijk voor bij oudere mensen. Het probleem komt vrij veel voor en is makkelijk te behandelen.

Lees meer

Kleurenblindheid

Er zijn verschillende vormen van kleurenblindheid. Bij gehele of gedeeltelijke kleurenblindheid kunnen patiënten het moeilijk of zelfs onmogelijk vinden om bepaalde kleuren waar te nemen. Kleurenblindheid of Daltonisme, is voornamelijk erfelijk, maar kan ook een gevolg zijn van toxische stoffen. Een verminderde waarneming van kleuren komt vaker voor dan gehele kleurenblindheid.

Lees meer

Digitale oogvermoeidheid

‘Computer Vision Syndrome’ is een verzamelnaam voor oog- en zichtproblemen die veroorzaakt worden door intensief en lange tijd naar digitale schermen te kijken. In de huidige digitale wereld is het een groeiend fenomeen.

Lees meer

Amblyopie (lui oog)

Amblyopie, soms ook 'een lui oog' genoemd, wordt gekenmerkt door verminderd of wazig zicht, meestal in een van beide ogen, maar soms ook in beide ogen. Het komt meestal voor bij jonge kinderen en is in principe makkelijk te behandelen. Wanneer het echter niet behandeld wordt kan het een levenslang negatief effect hebben op het zicht.

Lees meer