FR / NL
SB_Intro1_AAV_How-eyeworks_1104x412_eye-iris_2-NEW.jpg SB_Intro1_AAV_How-eyeworks_1104x412_eye-iris_2_M.jpg

De werking
van het oog

Onze ogen verwerken grote hoeveelheden informatie

over wat ze om hen heen zien.

Zij zenden signalen naar onze hersenen zodat we vormen,

kleuren, textuur en beweging kunnen waarnemen.

Hoe
zien we?

Leer hoe het licht door de ooglens komt en via de optische zenuw signalen naar uw hersenen stuurt.

AAV_Image_Hoewerkthetoog_NL_Visual2_620x225-AAV_Image_Hoewerkthetoog_NL_Visual2_620x225.png
  1. Het licht reflecteert van een voorwerp en reist in een rechte lijn naar uw oog;
  2. Het verplaatst zich door het hoornvlies, de pupil en de ooglens;
  3. Het hoornvlies en de ooglens refracteren (breken) het licht zodat het op het netvlies samenvalt;
  4. Fotoreceptoren op het netvlies zetten het licht om naar elektrische impulsen;
  5. De elektrische impulsen gaan via de oogzenuw naar de hersenen;
  6. De hersenen verwerken de signalen en creëren een beeld.


Welke functies hebben
uw ogen?

Uw ogen spelen een cruciale rol in bijna alles wat u doet. Hier vindt u enkele belangrijke functies van het oog.

Beschermen - Het oog zit in een orbita of oogkas, die beschermt het tegen verwondingen. Wimpers en oogleden houden stof en vuil tegen, het ooglid herbevochtigt bovendien de cornea of hoornvlies bij het knipperen, en wordt ook gebruikt als extra schild bij overdadig licht. Wenkbrauwen zijn gebogen om het voorhoofdszweet uit onze ogen te houden.

Huilen - Een traan is een zoute vloeistof die bestaat uit proteïne, water, slijm en olie. Tranen worden afgegeven door de traanklier in het bovenste, buitenste gedeelte van het oog. Reflextranen beschermen het oog tegen irriterende stoffen zoals rook, stof en wind. Emotionele tranen zijn een reactie op verdriet of vreugde - er is een theorie dat een 'goede huilbui' ervoor kan zorgen dat het lichaam giftige stoffen en afval kwijtraakt.

Knipperen - Elke keer dat we knipperen, komt er traanvocht -een zoute afscheiding- uit de traanklier die over het oppervlak van het oog wordt gebracht, en zo onze oogbol vochtig en schoon houdt. Spieren in het bovenste ooglid zorgen voor de beweging van het openen en sluiten.

Bewegen - De 6 oogspieren bepalen de bewegingen van het oog. 4 ervan bewegen de oogbol omhoog, omlaag, naar links en naar rechts; 2 ervan zorgen ervoor dat de ogen zich kunnen aanpassen aan de beweegrichtingen van het hoofd.

Zien - Ogen nemen licht op en zetten dit om naar elektrische impulsen die naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen verwerken deze signalen tot de beelden die we waarnemen.

  • Slideshow_infographic_713x616-_NLv1_Anatomy_-4-Slideshow_infographic_713x616-_NLv1_Anatomy_-4.png
  • Slideshow_infographic_713x616-_NLv1_Anatomy_-3-Slideshow_infographic_713x616-_NLv1_Anatomy_-3.png
  • Slideshow_infographic_713x616-_NLv1_Anatomy_-2-Slideshow_infographic_713x616-_NLv1_Anatomy_-2.png
  • Slideshow_infographic_713x616-_NLv1_Anatomy_-1-Slideshow_infographic_713x616-_NLv1_Anatomy_-1.png

De anatomie
van het oog

Om te begrijpen hoe onze ogen werken is het belangrijk te weten hoe ze zijn opgebouwd.

De opbouw
van het oog

Het oog is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Welke functies hebben ze en hoe zorgt de combinatie hiervan ervoor dat we de wereld rondom ons kunnen zien?

Optische zenuw - De zenuw aan de achterzijde van het oog die signalen van het netvlies naar de hersenen stuurt.

Conjunctiva (bindvlies) - Een dun membraan dat het oog beschermt en vochtig houdt. Het bedekt de binnenkant van het ooglid en de oppervlakte van de oogbol.

Kamerwater - Een doorzichtige waterachtige vloeistof die zich bevindt in de ruimte tussen de iris en het hoornvlies. Dit behoudt de oogdruk en geeft de voorkant van het oog zijn ronde vorm.

Glasachtig lichaam - ook vitreum geheten, een geleiachtige substantie die het midden van het oog vult, mede het netvlies op zijn plaats houdt en ervoor zorgt dat het oog de juiste vorm behoudt.

Netvlies - of retina, aan de achterkant van het oog, welke miljoenen fotoreceptoren bevat, bestaande uit staafjes en kegeltjes. Deze fotoreceptoren zetten licht om naar elektrische impulsen. De signalen worden via de optische zenuw naar de hersenen gestuurd, waar ze verwerkt worden om een beeld te creëren.

Lees meer
Pupil Het zwarte gat in het centrum van de iris, waar licht doorheen komt.

Iris Het regenboogvlies, het gekleurde gedeelte van het oog dat zich aanpast aan de lichtintensiteit om de juiste belichting door de pupil in het oog te regelen.

Ooglens - of kristallens, een doorzichtige lens in de vorm van een schijf die zich achter de iris bevindt en zich kan aanpassen qua sterkte om voorwerpen op kortere afstanden scherp te zien. Wanneer de soepelheid om zich aan te passen afneemt spreken we van presbyopie of ouderdomsverziendheid.

Sclera - of 'harde oogrok', het ‘witte’ gedeelte van het oog dat de oogbol beschermt en waardoor het oog een stevige, ronde vorm heeft.

Oogzorg

Een bril kiezen

Niet ieder brillenglas is hetzelfde. Voor helder en comfortabel zicht is het essentieel om de juiste brillenglazen te kiezen. Uw opticien adviseert u graag bij uw keuze.

Lees meer

Vind een opticien

Een opticien in uw buurt