FR / NL
SB_Intro1_EC_teenvision_1104x412_teen.jpg SB_Intro1_EC_teenvision_1104x412_teen_M.jpg

Oogbescherming:
belangrijk
bij tieners

Het leven van een tiener brengt ook
bepaalde risico's met zich mee voor de
gezondheid van de ogen en het zicht.
Lees hoe u de ogen van
een tiener kunt beschermen
tijdens deze belangrijke
levensfase.

SB_VT1_EC_AntiSctach_740x616_WearandTear-carefree.jpg

Ogen
van tieners

Bij 1 op 4 leerlingen moet het zicht gecorrigeerd worden.

Soms beseffen jongeren en tieners misschien niet dat hun zicht niet normaal is. Slecht zicht kan leiden tot andere klachten, tot frustratie, slechte prestaties op school of gedragsproblemen.

Het meest voorkomende zichtprobleem onder tieners is bijziendheid. Dit kan op eenvoudige wijze vastgesteld worden met een oogonderzoek.

Oogproblemen
tijdens de tienerjaren

Oogproblemen komen vaak voor tijdens de tienerjaren
De tips hieronder kunnen helpen sommige van deze problemen te voorkomen.

Technologie - Tieners houden van hun gadgets. Overmatig gebruik van digitale apparaten kan echter schadelijk zijn voor de ogen, omdat ze ook blauw licht uitstralen. Dit kan op lange termijn de ogen beschadigen. Overmatig gebruik kan ook leiden tot symptomen die bekend staan als het Computer Vision Syndrome (CVS). Om de risico's te beperken, kan u minder intensief of continu gebruikmaken van digitale apparaten en de 20-20-20-regel toepassen: neem iedere 20 minuten 20 seconden pauze om naar iets te kijken op minstens 6 meter (20 voet) afstand.


CB_AC_Item2_528x241_teenagervision-CB_AC_Item2_528x241_teenagervision.jpg Levensstijl - Actieve tieners krijgen waarschijnlijk genoeg beweging, wat goed is voor hun ogen en zicht. Ze lopen daardoor echter ook risico op oogverwondingen - vooral tijdens het sporten. Oogbescherming en speciale glazen kunnen dit risico beperken. Een actieve levensstijl betekent dat er meer tijd buiten wordt doorgebracht. Onze ogen zijn voordat we 20 zijn extra vatbaar voor schade die wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV en blauw licht. Brillenglazen met een hoge Eye-Sun Protection Factor (E-SPF) zijn daarom essentieel.

De gezondheid van tieners - Tieners met diabetes of juveniele reumatoïde artritis (jeugdreuma) hebben een hoger risico op zichtsverlies. Ze moeten regelmatig medisch onderzocht worden en hebben mogelijk iedere drie maanden een oogtest nodig.

Zelfbeeld - Zichtproblemen kunnen tijdens de tienerjaren ontstaan, maar soms bieden tieners in het begin misschien weerstand tegen het dragen van een bril. Het is echter wel noodzakelijk dat hun zicht goed gecorrigeerd wordt.

Lees meer
Zoals de SPF van zonnebrandcrème: hoe hoger de factor, hoe beter de UV-bescherming. Daarnaast besteden drukke tieners misschien niet genoeg aandacht aan gezond en regelmatig eten. Een gebalanceerd dieet is echter ook belangrijk voor de gezondheid van de ogen.

  • CB_SS_UVKids_713x616_-4.png-CB_SS_UVKids_713x616_-4.png.png
  • CB_SS_UVKids_713x616_-3.png-CB_SS_UVKids_713x616_-3.png.png
  • CB_SS_UVKids_713x616_-2.png-CB_SS_UVKids_713x616_-2.png.png
  • CB_SS_UVKids_713x616_-1.png-CB_SS_UVKids_713x616_-1.png.png

Extra bescherming
voor tieners

Tieners worden door hun levensstijl vaker blootgesteld aan UV-licht dan volwassenen. Hun ogen zijn nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van UV en blauw licht.

Vind een opticien

Een opticien in uw buurt

Aanbevolen product

Bescherming tegen blauwviolet licht

Crizal® Prevencia

SB_PB_Right_528-x-531_Lens7.jpg
SB_PB_Right_528-x-531_Lens2.jpg

Aanbevolen product

Perfekt voor een digitale lifestyle

Essilor Eyezen

Alles over zicht

Computer Vision Syndrome (CVS)

Langere tijd en intensief naar digitale schermen kijken kan leiden tot een aantal oog- en zichtproblemen die samen bekend staan als Computer Vision Syndrome (CVS).

Lees meer