Uw zicht

De invoed op uw ogen

Inzicht in drogeogensyndroom

Droge ogen syndroom is een aandoening die optreedt als gevolg van een lage productie of snelle verdamping van tranen, waardoor de ogen pijnlijk en ontstoken raken. De aandoening staat ook bekend als keratoconjunctivitis sicca (KCS), droge ogen ziekte of gewoon droge ogen.

De invoed op uw ogen

Inzicht in presbyopie

Presbyopie is een leeftijdsgerelateerde verziendheid die uw vermogen om objecten van dichtbij te zien aantast. Dit doet zich voor wanneer de lens haar flexibiliteit verliest. Het is de flexibiliteit van de lens die u in staat stelt te focussen op objecten op verschillende afstanden, maar met presbyopie wordt juist dit focussen moeilijker.

De invoed op uw ogen

Inzicht in fotofobie

Fotofobie is een gevoeligheid voor licht. U kunt gevoelig zijn voor zeer helder licht, zoals zonlicht, of voor weinig licht, zoals gloeilampen.

De invoed op uw ogen

Inzicht in myopie

Myopie is een veelvoorkomende oogaandoening die optreedt wanneer er iets mis is met de vorm van de oogbol, het hoornvlies of de lens, waardoor objecten in de verte wazig of onscherp lijken. De aandoening kan zich tijdens de pubertijd gaan ontwikkelen en wordt geleidelijk slechter tot het oog stopt met groeien, maar myopie kan ook optreden op zeer jonge leeftijd. Aangenomen wordt, dat ongeveer 1 op de 3 personen in het Verenigd Koninkrijk wordt getroffen door myopie.

De invoed op uw ogen

Inzicht in keratoconus

Keratoconus is een zeldzame oogaandoening die de structuur van het hoornvlies wijzigt door de geleidelijke kromming te veranderen in een dunnere en meer kegelvormige vorm. Deze veranderingen zijn van invloed op de helderheid van uw zicht en kunnen in de loop van de tijd erger worden, vaak beginnend tijdens de jeugdjaren. Onderzoek wijst erop dat het 1 op 1000 en 1 op de 3000 mensen treft, hoewel het moeilijk is het exacte aantal aan te geven omdat de symptomen kunnen overlappen met vergelijkbare symptomen.

De invoed op uw ogen

Inzicht in hypermetropie

Beter bekend als verziendheid of hyperopie, valt hypermetropie onder een groep aandoeningen die worden gedefinieerd als ‘refractieve afwijkingen’. Deze ‘afwijkingen’ kunnen problemen veroorzaken voor het vermogen van het oog om licht te focussen op het juiste deel van het netvlies, waardoor de scherpte van uw zicht wordt aangetast.

De invoed op uw ogen

Inzicht in glaucoom

Glaucoom is een aandoening die gepaard gaat met een toename van de druk binnenin het oog. Dit ontstaat wanneer het vocht in de oogbol, kamervocht genoemd, niet naar behoren wordt afgevoerd uit het oog en zo een ophoping van de intraoculaire druk veroorzaakt. Dit kan leiden tot beschadiging van de oogzenuw of de zenuwvezels van het netvlies.