Alles over zicht

Het gezichtsvermogen begrijpen van senioren

Delen op

Na de leeftijd van 60 jaar worden uw ogen fragieler. Daarom is het belangrijk dat u de risico's kent waaraan u zich blootstelt, om ten volle van uw zicht te kunnen genieten.

Steeds meer vermoeide ogen

Reeds op de leeftijd van 50 jaar, heeft 97% van de bevolking problemen met het zicht. Maar, ondanks dit toenemende cijfer, wordt 1 persoon op 4 van boven de 80 niet meer regelmatig opgevolgd, dus hun zichtproblemen worden des te erger. Ter preventie van dit verlies aan gezichtsvermogen, zijn 3 elementen essentieel: informatie, preventie en behandeling.

De ogen van senioren

De veroudering van ogen is een natuurlijk proces dat zich manifesteert met het opduiken van presbyopie, rond de leeftijd van 45 jaar. Deze aandoening bestaat erin dat de ooglens elasticiteit verliest. Jaar na jaar kan het gezichtsvermogen achteruit gaan, in het bijzonder na de leeftijd van 60 jaar.

Het gezichtsvermogen begrijpen van senioren

Er zijn verschillende oorzaken van deze achteruitgang. De natuurlijke veroudering en een moeilijkere zuurstoftoevoer, maken het oog gevoeliger voor licht, en het hoornvlies en de ooglens worden in toenemende mate aangevallen door vrije radicalen. Dat zijn onstabiele moleculen die een verminderd gezichtsvermogen veroorzaken.

Uw levensstijl kan eveneens een invloed hebben op de veroudering van uw gezichtsvermogen. Sigaretten, bijvoorbeeld, zorgen voor oxidatiestress die leidt tot een moeilijkere zuurstoftoevoer en een versnelde veroudering van het netvlies, en een blootstelling aan uv of aan schadelijk blauw licht afkomstig van digitale schermen en ledlampen vormt eveneens een risicofactor.

computer

Er zijn heel wat gevolgen van deze veranderingen. Op het lijstje van de meest courante gevolgen, staan glaucoom, leeftijdsgebonden maculadegeneratie en cataract.

Deze aandoening leidt tot een wazig zicht, bijvoorbeeld door het minder transparant worden van de ooglens. Leeftijdsgebonden maculadegeneratie veroorzaakt verlies van het centrale gezichtsvermogen. Glaucoom, anderzijds, leidt tot een verenging van het gezichtsveld die, op lange termijn, kan leiden tot totale blindheid.

Oogproblemen kunnen evenwel ook andere oorzaken hebben na de leeftijd van 60 jaar. Diabetes van type 1 en 2 kunnen aanleiding geven tot retinopathie. Een en ander kan leiden tot een verandering van de bloedvaten van het netvlies en een mogelijk zichtverlies.

Om deze effecten te beperken, blijft preventie nog steeds de beste oplossing. Een bezoekje aan uw oogspecialist om de 12-18 maanden moet het mogelijk maken om veranderingen of risico's te identificeren, waarbij dan de beste opties voor een behandeling worden voorgesteld.

Bovendien is het essentieel dat u zich beschermt tegen uv-stralen en tegen schadelijk blauw licht door het dragen van een passende bril. Glazen met de Crizal-technologie helpen u om uw ogen te beschermen tegen deze schadelijke stralen.

schadelijk blauw licht
ANTIOXIDANTEN, EEN GOEDE OPLOSSING

Door antioxidanten in te nemen, en in het bijzonder zeaxantine en luteïne, kunt u zich wapenen tegen veranderingen van de ogen. Antioxidanten werpen immers een dam op tegen LMD en cataract door de natuurlijke  verdedigingssystemen te versterken tegen dat deel van het schadelijke licht.

  • Groene kool
  • Spinazie
  • Broccoli
  • Maïs