Alles over zicht

Het zicht begrijpen van baby's

Delen op

Het zicht bij mensen is niet aangeboren. Bij een kind duurt het 5 jaar alvorens het een gezichtsscherpte heeft van 10 op 10!

Het zicht van kinderen wordt geleidelijk aan gevormd

De relatie van uw kind met de wereld wordt voor 90% beïnvloed door wat dat kind ziet. Het is immers zo dat, los van de andere zintuigen, het zicht een lang leerproces vergt dat toch wel enig inzicht vergt. Deze geleidelijke ontwikkeling is zeer belangrijk, omdat ze soms kan beschermen tegen bepaalde ontluikende oogziektes. Tegelijkertijd vergt de onvolgroeidheid van het oog en dus ook van zijn verdedigingssysteem, een constante waakzaamheid.

Ons advies: hou de evolutie van het zicht van uw kind en van eventueel opduikende aandoeningen nauwgezet in het oog.

Het zicht begrijpen van baby's - hoe zuigelingen zien Essilor

 

Hoe baby-ogen evolueren

Eerste blik op de wereld

Van bij de geboorte krijgen babyogen een lichtstroom te verwerken zonder weerga. Baby's zien enkel licht, geen details, en hebben ook geen scherptediepte. Pasgeboren baby's zien nauwelijks 20 cm ver: genoeg om u op te merken en om een borst te kunnen onderscheiden om te drinken.

Ontwikkeling van de gezichtsscherpte

Tot de leeftijd van 3 maanden, neemt de baby zijn omgeving waar in de vorm van schaduwen en onduidelijke vormen en is hij zeer gevoelig voor sterk licht. We raden ouders dan ook aan om zoveel mogelijk zacht licht te gebruiken en geen bruuske bewegingen te maken. Het oog ontwikkelt zich en het kind is in staat om de contouren van een voorwerp te onderscheiden, het uitzicht van een potlood (op 6 maanden) en vervolgens van een haar (18 maanden). Maar zelfs op die leeftijd haalt zijn gezichtsscherpte nog maar een 5 op 10!

licht baby zicht

 

Een ontwikkeling die u in het oog moet houden

Bij twijfel raadpleegt u best een oogspecialist. Hoe dan ook is een bezoek tussen de leeftijd van 9 en 18 maanden een aanrader om eventuele problemen met het zicht te detecteren. We raden u aan om het gezichtsvermogen van uw kind een keer per jaar te controleren. Ongeveer 30% van de kinderen tussen 6 en 14 jaar hebben af te rekenen met minstens een zichtgebrek (Healthy Sight survey, 2010.) Blijft dus waakzaam!

Opgelet: signalen die bij u een alarmbelletje moeten doen afgaan

  • Een oog dat luier is dan het andere
  • Een oog dat ondoorschijnend of rood wordt
  • Scheelzien dat langer dan 5 maanden blijft duren
  • Een kind dat zijn hoofd vaak aan een kant schuin houdt of dichterbij een tekst gaat zitten…

Wanneer u een foto neemt met flits van het gelaat van een kind, kan dit soms helpen om een weerkaatsing van het netvlies te zien: in dat geval, zal u in plaats van rode ogen op de foto, een wit punt zien verschijnen. Deze atypische verkleuring van de pupil wijst mogelijks op de aanwezigheid van een pathologie van het netvlies. Wanneer u regelmatig op bezoek gaat bij de kinderarts, zal hij dit ook wel controleren. Bij twijfel raadpleegt u uw oogspecialist. Gedetecteerde gebreken kunnen snel worden gecorrigeerd met een correcte bril.

Foto

 

Baby