Alles over zicht

Het zicht begrijpen van volwassenen

Delen op

Signalen die bewijzen dat u nood heeft aan progressieve glazen

Bent u ouder dan 40 en u realiseert zich dat voorwerpen in uw nabije omgeving vaak flou zijn, of u ziet niet zo goed bij flauw licht, dan is het misschien eens tijd om te denken aan multifocale glazen.

Het zicht is naar alle waarschijnlijkheid ons belangrijkste zintuig. Maar, een geleidelijke achteruitgang in onze visuele prestaties is onvermijdelijk. Progressieve glazen zijn bedoeld voor mensen van meer dan 40 die niet meer in staat zijn om zich fysiologisch en natuurlijk te concentreren.

Naarmate we ouder worden, worden onze ogen minder elastisch en worden ze geleidelijk aan veel rigider, wat aanleiding geeft tot een achteruitgang van ons zicht. Het is immers door de flexibiliteit van de lens dat een oog zich kan focussen op voorwerpen die zich op verschillende afstanden bevinden. Samen met een verzwakking van de oogspieren, is de verstijving van deze lens een van de factoren die kunnen leiden tot een wazig zicht wanneer u kijkt naar voorwerpen vlakbij u.

Het zicht begrijpen van volwassenen

We hebben het over een refractieve fout, ook wel presbyopie genoemd die zich kan beginnen manifesteren vanaf de leeftijd van 40 jaar. Varifocale glazen zijn vaak een prima oplossing voor presbyopie omdat u hiermee zowel van dichtbij als van ver scherp kunt zien.

Tekenen van presbyopie

Misschien hebt u al gemerkt dat u voorwerpen verder van u af moeten houden, om die duidelijk te zien. Een van de eerste tekenen die mensen opmerken wanneer ze een probleem hebben met hun zicht, is dat ze moeilijkheden hebben om een tekst te lezen met klein gedrukte letters, zoals in kranten, in berichten op hun smartphone, vooral bij weinig licht. Bijzienden kunnen dan vaststellen dat hun zicht van dichtbij heel wazig wordt, zelfs al gebruiken ze hun gebruikelijke correctie.

Tekenen van presbyopie

Presbyopie is een fysiologische toestand die zich manifesteert met symptomen zoals een wazig zicht, maar die onvermijdelijk is: dat is nu eenmaal het verlies aan aanpassingsvermogen dat zich met het verloop der jaren manifesteert.

Deze toestand hoeft u geen zorgen te baren, er bestaan oplossingen zoals multifocale glazen die u helpen om te zien met veel meer comfort.

IDENTIFICEER DE VERANDERINGEN IN UW ZICHT 

Volwassenen zouden best om de 2 jaar hun zicht eens laten controleren, behalve wanneer een oftalmoloog iets anders zou aanbevelen. Indien u echter symptomen zou ondervinden tussen twee bezoeken door aan uw arts-oftalmoloog, dan maakt u maar best meteen een afspraak.

Presbyopie wordt doorgaans gediagnosticeerd tijdens routinecontroles bij de oogarts. Uw oogspecialist evalueert uw gezichtsscherpte en uw vermogen om duidelijk voorwerpen te zien op verschillende afstanden. Presbyopie kan ook evolueren met de tijd, daarom is het belangrijk om regelmatig uw gezichtsvermogen te laten controleren om de correctie te kunnen aanbrengen die het best past bij uw behoeften, voor uw eigen comfort.

IDENTIFICEER DE VERANDERINGEN IN UW ZICHT

Soms heeft presbyopie helemaal geen invloed op uw zicht, maar veroorzaakt ze wel andere symptomen zoals hoofdpijn. Indien u voelt dat u daar regelmatig last van heeft, dan raadpleegt u best een oogspecialist.

PRESBYOPIE CORRIGEREN

De meest courante oplossing om presbyopie te corrigeren, is het dragen van varifocale glazen. Die bevatten drie voorschriften in één enkel glas, zodat u kunt zien op alle afstanden: van ver, tussenin en van nabij.

In het verleden hebben heel wat brildragers dit probleem opgelost door een leesbril te dragen voor dichtbij, en die dan gewoon af te zetten om in de verte te kijken. 

Een volgende oplossing was dan het dragen van een bril met bifocale glazen: deze glazen maakten het mogelijk om ver te kijken door de bovenkant van het glas, en om dichtbij te kijken door de onderkant. Bifocale glazen hadden evenwel een scheidingslijn tussen de twee delen van het glas en maakten het niet mogelijk om tussenzicht te bieden. Deze glazen zijn ook niet zo esthetisch en gaven de drager vaak de indruk een stuk ouder te zijn!

leesbril

Varifocale glazen, van hun kant, vallen steeds meer in de smaak omdat zij een meer discrete correctie bieden van presbyopie. Deze glazen maken een zachtere overgang mogelijk om te kunnen zien op verschillende afstanden. Handig trucje: kijk door de bovenkant van het glas om in de verte te zien, en laat de blik dan naar beneden afglijden indien u meer van dichtbij wil kijken.

Varifocale glazen werden ontwikkeld in 1959 en zijn sindsdien geleidelijk aan geëvolueerd. De recentste belangrijke stap in deze technologie is de komst van de Varilux X Series: met deze generatie kunt u genieten van een optimale correctie van het zicht, zonder dat u uw hoofd hoeft te buigen om te gaan zoeken naar het punt om duidelijk te zien.

Varilux Varifocale glazen