Alles over zicht 2 min. leestijd

Mythes en werkelijkheid over blauw licht

Delen op

Veel mensen maken zich zorgen over de impact van blauw licht op onze gezondheid, en in het bijzonder op onze slaapgewoonten. Een algemeen aangenomen idee is dat blauw licht alleen door beeldschermen wordt uitgestraald, wat ons zorgen baart in een tijd waarin we sterk afhankelijk zijn van digitale apparaten.

Mogelijks werd je al geadviseerd om je telefoon of tablet een paar uur voor het slapengaan niet meer te gebruiken om de blootstelling aan blauw licht te verminderen. De waarheid is dat blauw licht een beetje ingewikkelder is dan dat. Lees in de volgende regels wat blauw licht is, welke impact het kan hebben op je gezondheid en hoe je je ertegen kan beschermen.

WAT IS BLAUW LICHT ?

Licht speelt een essentiële rol in ons leven. Het belang ervan is enorm voor ons zicht, vooral wat betreft de waarneming van objecten, kleuren en vormen. Maar licht is ook essentieel voor onze biologische klok, ons geheugen, onze prestaties en ons humeur. Licht kan echter ook de oorzaak zijn van vroegtijdige veroudering van het oog.

Meer "technisch" gezien, kan licht gedefinieerd worden als het spectrum van elektromagnetische stralingen die door het menselijk oog kunnen waargenomen worden. De golflengte van dit, door de mens waarneembare, spectrum ligt tussen 400 en 780 nm, m.a.w tussen ultraviolet en infrarood.

Blauw licht verwijst naar slechts een deel van het spectrum van uitgezonden licht. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat blauw licht een overkoepelende term is die slechts verwijst naar een deel van het licht. In blauw licht kunnen we namelijk blauwviolet licht en blauw-turkoois licht onderscheiden. Het meest schadelijke licht is blauwviolet licht, omdat het een factor is die kan bijdragen tot de ontwikkeling van LMD (leeftijdsgebonden maculaire degeneratie) en blindheid door beschadiging van het netvlies. Blauw-turkoois licht daarentegen is niet schadelijk en is in feite noodzakelijk voor ons cognitief gedrag en onze slaap.

De golflengten van blauwviolet en blauw-turkoois licht liggen erg dicht bij elkaar, wat het moeilijk kan maken om schadelijk licht te vermijden terwijl je wel blootgesteld wordt aan het gunstige blauw-turquoise licht.

schadelijk en gunstig blauw licht

BLAUW LICHT EN DIGITALE SCHERMEN  

Schadelijk blauwviolet licht is overal te vinden, maar vooral in zonnestralen en in mindere mate in LED. Het fenomeen “blauw licht” is dus niets nieuws, maar neemt niet weg dat onze levensstijl veranderd is. Onze voorouders gingen naar bed toen de avond viel en stonden op wanneer de  zon opkwam. 

Tegenwoordig verlengen we onze dagen met kunstmatige lichtbronnen en blijven we onze ogen belasten, vaak door het gebruik van digitale schermen, tot diep in de nacht. Deze nieuwe manier van leven, overspoeld door beeldschermen - of het nu op het werk is met je pc, thuis met je tv of tussendoor met je smartphone - heeft als gevolg dat blauw licht een groter gevaar is geworden. Zo kan blauwviolet licht op lange termijn ernstige schade aan het netvlies veroorzaken. We moeten ons er dus zo snel mogelijk tegen beschermen.

blauwlicht beeldschermen

HOE JE OGEN BESCHERMEN TEGEN OVERDADIG SCHADELIJK BLAUW LICHT

Het is onwaarschijnlijk dat we teruggaan naar een levensstijl waarbij ons gedrag volledig wordt gedicteerd door de natuurwetten, zoals dat het geval was voor onze voorouders. Daarom is het belangrijk om oplossingen te vinden die ons toelaten onze manier van leven te behouden terwijl we onszelf, en daarbij ook onze ogen, beschermen. Net daarom hebben we bij Essilor Eye Protect System ontworpen: een technologie dat bescherming biedt tegen het deel van blauw licht dat schadelijk is voor de ogen, maar wel het gunstig blauw-turkoois licht doorlaat.

De technologie maakt gebruik van een absorptieproces dat tot drie keer zoveel bescherming biedt tegen overdadig schadelijk blauwviolet licht dan standaard glazen. Het absorbeert daarbij ook doeltreffend UV-stralen, die ook gevaarlijk zijn voor onze ogen. UV-stralen verhogen bijvoorbeeld het risico op cataract en versnellen het verouderingsproces van de ogen.

De Eye Protect System-technologie is geïntegreerd in de glazen en biedt een hoog niveau van bescherming in een esthetisch helder glas. Deze beschermende behandeling is daarenboven compatibel met alle Essilor-glazen.
Vraag je opticien om Essilor-glazen met de Eye Protect System-technologie!