Alles over zicht

Uw brilvoorschrift begrijpen

Delen op

Leer het brilvoorschrift van uw oogarts beter te begrijpen. Wat betekent het precies en wat heeft het te makenmet uw nieuwe brillenglazen?

BESCHERM UW GEZONDHEID EN LAAT UW OGEN NAKIJKEN

UW BRILVOORSCHRIFT BEGRIJPEN

 

UW BRIL-VOORSCHRIFT BEGRIJPEN

Heeft u zich weleens afgevraagd wat er op uw brilvoorschrift staat ?

Uw brilvoorschrift bestaat uit een tabel die in tweeën is opgedeeld; een helft voor uw rechteroog en een helft voor uw linkeroog. Het is verdeeld in twee rijen met cijfers; een voor uw zicht van veraf en een voor uw zicht van dichtbij.

BRILVOORSCHRIFT brillengalzen

UW BRILVOORSCHRIFT

Voor elk oog zal uw brilvoorschrift de volgende metingen tonen :

BRILVOORSCHRIFT

Base, basis: de richting van de prisma-afwijking in uw brillenglazen. Wanneer u boven de 45 bent, vindt u misschien de letters ‘ADD’ na de cijfers op uw voorschrift. Dit is uw ‘leesadditie’ - een additionele correctie die u helpt om beter te zien van dichtbij.

Axis, as: de richting van het astigmatisme (in graden). Dit heeft geen invloed op uw zicht, maar wel op de positionering van het brillenglas in het montuur.

Cilinder (CYL): de mate van astigmatisme (vervormd hoornvlies) die u heeft – dat wil zeggen, hoe bolvormig of ovaal uw ogen zijn. Wanneer dit vakje leeg is, heeft u geen astigmatisme. Dit betekent dat uw ogen perfect bolvormig zijn. Een laag cijfer (zoals 0.25) geeft aan dat uw ogen ronder zijn; een hoog cijfer (bijvoorbeeld 3.00) geeft aan dat ze meer ovaal van vorm zijn.

Sferische waarde, sphere of sterkte (SPH): dit geeft de sterkte van het brillenglas aan dat voorgeschreven wordt om bij- of verziendheid te corrigeren. Hoe hoger het cijfer, hoe sterker het brillenglas. 0.25 is bijvoorbeeld een minder sterk glas en 6.00 is een zeer sterk glas. Wanneer het cijfer onder dit kopje een minteken heeft (–), bent u bijziend; wanneer het een plusteken heeft (+), bent u verziend.

Prisma: geeft aan of u prismatische brillenglazen nodig heeft. Deze glazen corrigeren een onbalans tussen uw ogen, wat kan leiden tot dubbel zicht en hoofdpijn. Slechts een klein percentage van de brilvoorschriften bevat prisma.

BEREID UW BEZOEK AAN DE OPTICIEN VOOR

CONTROLEER

Bezoek altijd een professionele en vakkundige opticien.

VRAAG

Bespreek eventuele zorgen die u hebt over uw zicht met uw opticien. Het is hun werk om voor uw ooggezondheid te zorgen, zij helpen u dus graag

ONTSPAN

Gaat u voor het eerst naar de opticien? Maak u geen zorgen! Een opticien is vakkundig en geeft u graag het beste advies.

EEN OPTICIEN IN UW BUURT

VIND EEN OPTICIEN