De invoed op uw ogen

Wil u graag meer weten over het zicht? Begrijp hoe het oog werkt, welke aandoeningen het kunnen beïnvloeden en welke ziekten voorkomen naargelang de leeftijd.

De invoed op uw ogen

Inzicht in presbyopie

Presbyopie is een leeftijdsgerelateerde verziendheid die uw vermogen om objecten van dichtbij te zien aantast. Dit doet zich voor wanneer de lens haar flexibiliteit verliest. Het is de flexibiliteit van de lens die u in staat stelt te focussen op objecten op verschillende afstanden, maar met presbyopie wordt juist dit focussen moeilijker.

De invoed op uw ogen

Inzicht in drogeogensyndroom

Droge ogen syndroom is een aandoening die optreedt als gevolg van een lage productie of snelle verdamping van tranen, waardoor de ogen pijnlijk en ontstoken raken. De aandoening staat ook bekend als keratoconjunctivitis sicca (KCS), droge ogen ziekte of gewoon droge ogen.

De invoed op uw ogen

Inzicht in blindheid

Blindheid of slechtziendheid (ook bekend als een visuele beperking of beperkt zicht) is een visuele handicap die niet volledig (of helemaal niet) kan worden gecorrigeerd met chirurgische procedures, medische behandelingen of glazen op sterkte (brillenglazen of contactlenzen).

De invoed op uw ogen

Inzicht in astigmatisme

Astigmatisme is een veelvoorkomende afwijking die optreedt wanneer de kromming van het hoornvlies of lens niet symmetrisch of ‘uniform’ is’.

De invoed op uw ogen

Inzicht in glaucoom

Glaucoom is een aandoening die gepaard gaat met een toename van de druk binnenin het oog. Dit ontstaat wanneer het vocht in de oogbol, kamervocht genoemd, niet naar behoren wordt afgevoerd uit het oog en zo een ophoping van de intraoculaire druk veroorzaakt. Dit kan leiden tot beschadiging van de oogzenuw of de zenuwvezels van het netvlies.

De invoed op uw ogen

WAT IS NACHTBLINDHEID?

Nachtblindheid is een aandoening die ervoor zorgt dat u 's avonds niet goed ziet. Dit kan komen door een vitaminetekort, een oogaandoening of een chronische ziekte.

De invoed op uw ogen

Inzicht in hypermetropie

Beter bekend als verziendheid of hyperopie, valt hypermetropie onder een groep aandoeningen die worden gedefinieerd als ‘refractieve afwijkingen’. Deze ‘afwijkingen’ kunnen problemen veroorzaken voor het vermogen van het oog om licht te focussen op het juiste deel van het netvlies, waardoor de scherpte van uw zicht wordt aangetast.

De invoed op uw ogen

Inzicht in myopie

Myopie is een veelvoorkomende oogaandoening die optreedt wanneer er iets mis is met de vorm van de oogbol, het hoornvlies of de lens, waardoor objecten in de verte wazig of onscherp lijken. De aandoening kan zich tijdens de pubertijd gaan ontwikkelen en wordt geleidelijk slechter tot het oog stopt met groeien, maar myopie kan ook optreden op zeer jonge leeftijd. Aangenomen wordt, dat ongeveer 1 op de 3 personen in het Verenigd Koninkrijk wordt getroffen door myopie.