De invoed op uw ogen

Wil u graag meer weten over het zicht? Begrijp hoe het oog werkt, welke aandoeningen het kunnen beïnvloeden en welke ziekten voorkomen naargelang de leeftijd.

De invoed op uw ogen

Inzicht in presbyopie

Presbyopie is een leeftijdsgerelateerde verziendheid die uw vermogen om objecten van dichtbij te zien aantast. Dit doet zich voor wanneer de lens haar flexibiliteit verliest. Het is de flexibiliteit van de lens die u in staat stelt te focussen op objecten op verschillende afstanden, maar met presbyopie wordt juist dit focussen moeilijker.

De invoed op uw ogen

Inzicht in fotofobie

Fotofobie is een gevoeligheid voor licht. U kunt gevoelig zijn voor zeer helder licht, zoals zonlicht, of voor weinig licht, zoals gloeilampen.

De invoed op uw ogen

Inzicht in dubbelzicht

Dubbel zicht (ook bekend als diplopie) is een aandoening waarbij iemand twee beelden ziet van een enkel object. De afbeeldingen kunnen elkaar overlappen, zich vermengen of naast elkaar worden getoond.

De invoed op uw ogen

Inzicht in conjunctivitis

Conjunctivitis is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij het bindvlies ontstoken raakt als reactie op invloeden van buitenaf, waardoor het pijnlijk of geïrriteerd raakt.

De invoed op uw ogen

Inzicht in keratoconus

Keratoconus is een zeldzame oogaandoening die de structuur van het hoornvlies wijzigt door de geleidelijke kromming te veranderen in een dunnere en meer kegelvormige vorm. Deze veranderingen zijn van invloed op de helderheid van uw zicht en kunnen in de loop van de tijd erger worden, vaak beginnend tijdens de jeugdjaren. Onderzoek wijst erop dat het 1 op 1000 en 1 op de 3000 mensen treft, hoewel het moeilijk is het exacte aantal aan te geven omdat de symptomen kunnen overlappen met vergelijkbare symptomen.

De invoed op uw ogen

Inzicht in kleurenblindheid

Kleurenblindheid is een oogaandoening die uw vermogen aantast om verschillende kleuren en tinten te identificeren en kan problemen veroorzaken bij het zien van verschil tussen een aantal kleuren.

De invoed op uw ogen

Inzicht in cataract

Cataract, soms ook staar genoemd, is een vertroebeling van de ooglens die daarbij haar transparantie verliest en het gezichtsvermogen aantast. De snelheid waarmee cataract zich ontwikkelt is variabel en kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren. Onbehandeld leidt cataract uiteindelijk tot blindheid.

De invoed op uw ogen

Inzicht in LMD

Leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie veroorzaakt verlies van centraal zicht (als u recht vooruit focust). De macula is het kleine gedeelte van het netvlies en als u ouder wordt, kan deze verslechteren waardoor uw gezichtsvermogen wordt aangetast.