De invoed op uw ogen

Inzicht in fotofobie

Delen op

Fotofobie is een gevoeligheid voor licht. U kunt gevoelig zijn voor zeer helder licht, zoals zonlicht, of voor weinig licht, zoals gloeilampen.

Afhankelijk van de ernst van uw gevoeligheid, kunt u enig ongemak of zware oogpijn ondervinden.

Mensen met licht gekleurde ogen (bv. lichtblauw) lopen meer risico op lichtgevoeligheid, maar fotofobie wordt ook veroorzaakt door een aantal oogaandoeningen en aandoeningen die een effect hebben op het hele lichaam.

Soorten licht

Fotofobie kan leiden tot gevoeligheid voor een groot aantal verschillende lichtbronnen, waarvan één, sommige of alle de bron van uw probleem kunnen zijn. Het gaat om:

  • Zonlicht
  • Reflecterende oppervlakken, zoals wegen of ramen
  • Schittering van water
  • Reflectie van zand of sneeuw
  • Kunstmatige lichtbronnen (fluorescerend licht of gloeilampen)
Fotofobie

Tekenen en symptomen

Er zijn een paar tekenen en symptomen die erop kunnen wijzen dat u lijdt aan fotofobie, waaronder:

  • Loensen
  • Het gevoel hebben dat u uw ogen moet sluiten
  • Hoofdpijn 
  • Algemeen ongemak in de buurt van licht
  • Ernstige oogpijn in een lichte omgeving, zelfs binnen
  • Rode ogen of wazig zicht met lichtgevoeligheid

Een aantal van deze symptomen kan na een dag of twee verdwijnen, maar als u zich zorgen maakt of als de symptomen aanhouden, maak dan een afspraak met uw optometrist of zorgverlener.

Hoe wordt fotofobie veroorzaakt?

Fotofobie wordt gewoonlijk veroorzaakt door een onderliggende oogaandoening of probleem dat leidt tot lichtgevoeligheid. Er is echter een heel spectrum aan gevoeligheden en u kunt gevoelig zijn voor licht zonder enige fysieke oorzaak, of als bijwerking van het ouder worden. Het blijft echter belangrijk dat u een bezoek brengt aan een optometrist (opticien) wanneer u fotofobie ervaart, zodat hij of zij de mogelijke oorzaken kan uitsluiten. 

Een aantal veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Migraine
  • Acute iritis of uveïtis (interne oogontsteking)
  • Slijtage van het hoornvlies
  • Hoornvlieszweer
  • Irritatie van contactlenzen
  • Glaucoom
  • Conjunctivitis 
  • Oogziekte of -infectie
  • Oogletsel
  • Meningitis of een andere aandoening van het centraal zenuwstelsel
  • Loslatend netvlies 

Een aantal van deze oorzaken, zoals meningitis of slijtage van het hoornvlies, worden beschouwd als medische noodgevallen waarvoor spoedeisende zorg noodzakelijk kan zijn. 

De werking van uw oog: de basis

Anatomy of the eye

Er zijn vier hoofdelementen die het oog helpen functioneren : 

Het hoornvlies en de lens bevinden zich aan de voorkant van het oog en focussen het licht dat binnenkomt in het oog. Dit stelt u in staat een beeld te vormen op het netvlies. 

Het netvlies bevindt zich achterin het oog. Dit is een laag weefsel die licht en kleur aanvoelt en deze omzet in elektrische signalen.

De oogzenuw stuurt deze elektrische signalen vanuit het netvlies door naar de hersenen voor interpretatie. Hierdoor kunnen wij de informatie begrijpen die wordt verstuurd vanuit het oog.

Wanneer er een probleem is met een van deze elementen, wordt de controle van de hoeveelheid of kwaliteit van het licht dat binnenkomt in het oog aangetast, wat resulteert in lichtgevoeligheid. 

Hoe wordt fotofobie gediagnosticeerd?

Om de bron van uw fotofobie te achterhalen, moet u een oogtest laten uitvoeren bij uw plaatselijke oogarts.

Oogtest

Tijdens uw bezoek zal de optometrist waarschijnlijk het volgende doen:

Vragen naar familiegeschiedenis en huidige symptomen

Uw optometrist begint normaal gezien met het stellen van een aantal vragen over uw familiegeschiedenis van aandoeningen en uw symptomen. Hij of zij zal met u praten over verschillende zaken die betrekking hebben op uw lichtgevoeligheid (bijvoorbeeld of dit gepaard gaat met hoofdpijn, hoe vaak u het ervaart, enz.) en vragen of u nog andere symptomen ervaart, zoals wazig zicht. Er kunnen ook vragen worden gesteld over uw gezondheid, levensstijl en gebruik van medicatie.
Uw medische geschiedenis, symptomen of leeftijd kunnen leiden tot een aantal aanvullende tests, zoals het controleren op glaucoom of diabetische retinopathie.

Uitvoeren van een oogonderzoek

Uw ogen zullen worden onderzocht om te controleren op eventuele onderliggende problemen door middel van een oftalmoscooponderzoek, waarbij er licht door uw pupil wordt geschenen om de binnenkant van uw oog en de reflexen van uw pupil te controleren. Er wordt ook gecontroleerd op oogbewegingen en coördinatie (om er zeker van te zijn dat uw ogen gesynchroniseerd zijn).

Uitvoeren van tests

Er zijn een aantal tests die kunnen worden uitgevoerd, zoals :

Test op gezichtsscherpte – door gebruik te maken van een Snellenkaart (waarbij elke rij letters kleiner wordt), kunt u worden gevraagd te lezen door verschillende glazen/lenzen.

Screenen van het gezichtsveld – lichtpunten knipperen op een zwarte achtergrond en als u deze niet kunt zien, kan dat duiden op een blinde vlek.

Focustest – deze test uw vermogen om te focussen op verschillende afstanden.

Spleetlamp

Hoe wordt fotofobie behandeld? 

De behandeling zal sterk afhangen van de onderliggende oorzaak. Als de aandoening die het probleem veroorzaakt (bv. cataract of uveïtis) is behandeld, moet u ook een verbetering zien ten aanzien van uw lichtgevoeligheid. Als u iemand bent wiens ogen van nature lichtgevoelig zijn, kan een optometrist u adviseren over een bril om te helpen het ongemak of de pijn te verminderen. 

Brillenglazen

Antischitteringglazen

Anti-schittering glazen helpen de schittering van reflecterende oppervlakken, zoals ramen, water, de weg, sneeuw en zand, te verminderen.

Anti-uv-glazen

Brillenglazen of de glazen van een zonnebril moeten uv-filters hebben om uw ogen te beschermen tegen schadelijke zonnestralen. De beste uv-glazen beschermen u tegen zowel uvA- als uvB-licht. 

Gepolariseerde zonnebrillen

Gepolariseerde glazen komen goed van pas in zeer helder zonlicht omdat ze de schittering verminderen die wordt gereflecteerd van vlakke oppervlakken, zoals water, sneeuw, zand, ramen of de motorkap van auto’s. 

Getinte glazen

Getinte glazen kunnen variëren van blauw tot rood en geeltinten die allemaal bepaalde golflengten van licht beperken die de ogen binnenkomen en ongemak veroorzaken. De tint die u kiest heeft vaak te maken met een persoonlijke voorkeur. Het is niet zo dat bepaalde tinten helpen in bepaalde situaties, maar meer dat specifieke tinten een probleem verlichten voor een specifiek individu. 

Brillenglazen

Uw optometrist kan de verschillende tinten met u bespreken en welke het beste voor u zijn. Hij of zij kan u verschillende tinten meegeven die u voor een bepaalde periode kunt uitproberen of een MRC-intuïtieve colorimeter gebruiken om het kleurfilter te bepalen dat voor u het meest geschikt is (dit is voor iedereen verschillend). Deze laatste wordt doorgaans echter alleen gebruikt voor mensen die lijden aan migraine, epilepsie of leesproblemen (dyslexie), omdat algemene kleuren hen niet altijd helpen.

BEHANDEL UW FOTOFOBIE DANKZIJ HET SUN- EN TRANSITIONS-BRILLENGLAZENGAMMA
Sun en Transitions brillenglazen tegen fotofobie