De invoed op uw ogen

Inzicht in presbyopie

Delen op

Presbyopie is een leeftijdsgerelateerde verziendheid die uw vermogen aantast om objecten van dichtbij te zien. Dit doet zich voor wanneer de lens haar flexibiliteit verliest. Het is de flexibiliteit van de lens die u in staat stelt te focussen op objecten op verschillende afstanden, maar met presbyopie wordt dit focussen dus moeilijker. Samen met myopie, hypermetropie en astigmatisme maakt presbyopie onderdeel uit van een groep oogaandoeningen die wordt gedefinieerd als ‘refractieve afwijkingen’, waarbij de vorm van het oog ervoor zorgt dat licht zich op onjuiste wijze focust op het netvlies.

Tekenen en symptomen:

Symptomen van presbyopie kunnen zijn : 

  • Wazig zicht, in het bijzonder op objecten die dichtbij zijn
  • Slecht zicht onder slecht verlichte omstandigheden of wanneer u moe bent
  • Objecten op een afstand moeten houden om ze duidelijk te kunnen zien
  • Hoofdpijn
  • Oogvermoeidheid

Hoe wordt presbyopie veroorzaakt?

Presbyopie is een normaal gevolg van veroudering. Als u ouder wordt, worden uw lezen harder en de omringende spieren zwakker. Dit betekent dat het moeilijker is voor de lens om te focussen op verschillende afstanden en het licht wordt gefocust achter het netvlies, waardoor het lastiger wordt om objecten van dichtbij te zien. 

Presbyopie

De werking van uw oog: de basis

Anatomy of the eye

Het oog is samengesteld uit drie hoofdelementen die samenwerken om te kunnen functioneren:

Het hoornvlies en de lens – deze bevinden zich aan de voorkant van het oog en helpen het licht direct te focussen op het netvlies, op een vergelijkbare manier als een cameralens.

Het netvlies – dit is een laag cellen aan de achterkant van het oog die werkt door licht en kleur aan te voelen alvorens ze om te zetten in elektrische signalen.

De oogzenuw – de zenuw die deze elektrische impulsen doorstuurt naar de hersenen waar deze worden geïnterpreteerd. 

De lens

De lens werkt door licht gelijkmatig te breken en het te focussen op het netvlies, waardoor u objecten duidelijk kunt zien. Voor objecten op verschillende afstanden kan de lens haar vorm aanpassen om ze in focus te brengen afhankelijk van hun afstand. Als de objecten ver weg zijn, wordt de lens afgevlakt terwijl ze ronder wordt als de objecten dichtbij zijn.

De lens wordt omgeven door een spier die ze helpt van vorm te veranderen, samen te trekken of uit te zetten, afhankelijk van de afstand tot het object waarnaar u kijkt.

Wanneer u lijdt aan presbyopie, verliest de lens haar flexibiliteit en worden de spieren zwakker. Als gevolg daarvan wordt de focuskracht van de lens verminderd en kan uw zicht verslechteren als u kijkt naar objecten dichtbij.

Hoe wordt presbyopie gediagnosticeerd? 

Presbyopie kan normaliter worden gediagnosticeerd tijdens een routinematig oogonderzoek. Dit onderzoek kan betrekking hebben op het testen van uw visuele scherpte, het vermogen om uw focus aan te passen aan verschillende afstanden en de conditie van uw oogspieren en netvlies.

Oogtesten

Volwassenen moeten hun ogen elke twee jaar routinematig laten testen, tenzij hen anders wordt verteld. Dit onderzoek neemt gewoonlijk 20-30 minuten in beslag bij een opticien , die zowel de gezondheid van uw ogen als uw zicht test.

Een optometrist kijkt ook naar uw medische historie en stelt vragen over symptomen die u kunt ervaren, zoals de problemen die u ondervindt en hoe lang u ze al heeft. Er kunnen ook algemene vragen worden gesteld over uw levensstijl, gezondheid en eventuele medicatie die u neemt.

Oogtesten Presbyopie

Het eerste onderzoek richt zich op de gezondheid van uw ogen. De optometrist schijnt gewoonlijk met een zaklamp, bekend als een oftalmoscoop, op uw pupil om de binnenkant van uw oog te controleren en te testen hoe uw pupillen reageren op licht. Ook de coördinatie en beweging van beide ogen wordt gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze samenwerken.

Er kan ook worden getest op andere aandoeningen, afhankelijk van uw medische dossier en leeftijd, zoals glaucoom (veranderingen in de oogdruk die mogelijk de oogzenuw beschadigen) en diabetische retinopathie (hoge bloeddruk en hoog bloedsuikergehalte leiden tot nieuwe bloedvaten die zichtproblemen kunnen veroorzaken). 

Nadat de gezondheid van uw ogen is gecontroleerd, wordt gewoonlijk een zichttest afgenomen. Hierbij wordt uw zicht op afstand, van dichtbij en op middellange afstand onderzocht, evenals uw visuele scherpte. Voor dit onderzoek wordt u vaak gevraagd een Snellenkaart te lezen (elke regel met letters wordt kleiner). Als u een bril of contactlenzen draagt, kunt u met en zonder deze hulpmiddelen worden getest.

Nadere onderzoeken kunnen worden uitgevoerd om de mate van de aandoening vast te stellen en welke corrigerende brillenglazen/contactlenzen er nodig kunnen zijn.

Hoe wordt presbyopie behandeld?

Omdat presbyopie een aandoening is die is gerelateerd aan de lens in plaats van aan het hoornvlies, brengt een ooglaserbehandeling meestal geen baat. De aandoening wordt doorgaans behandeld door het dragen van corrigerende glazen, zoals contactlenzen of een bril. In gevallen waarbij patiënten worstelen met corrigerende glazen, kan aan de hand van een operatie een kunstmatige lens worden geïmplanteerd. 

Corrigerende glazen

Brillenglazen op voorschrift werken door het licht direct op het netvlies te focussen, waardoor het zicht duidelijker wordt. De brillenglazen hebben normaliter een convexe vorm, dikker in het midden en dunner aan de randen, maar de dikte, de kromming en het gewicht zijn afhankelijk van de ernst van uw aandoening.

Corrigerende glazen presbyopie

Omdat presbyopie een leeftijdsgerelateerde aandoening is, kan ze verslechteren naarmate u ouder wordt. Dit kan betekenen dat de sterkte van uw voorgeschreven brillenglazen zal toenemen en daarom is het belangrijk om uw ogen regelmatig te laten testen. Het is ook mogelijk dat u zowel bijziend als verziend wordt in de loop der jaren en als dit gebeurt, heeft u wellicht een andere bril nodig. U kunt ook bifocale of varifocale brillenglazen kopen, zodat u met een enkele bril zowel op afstand als van dichtbij kunt zien.

Contactlenzen werken hetzelfde als brillenglazen, maar zijn lichter en praktisch onzichtbaar. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Sommige contactlenzen worden slechts een dag gedragen waarna u ze weggooit, terwijl andere kunnen worden schoongemaakt en opnieuw gebruikt. Uw optometrist kan u informeren over de verschillende opties. Omdat contactlenzen discreet zijn, kan dit een aantrekkelijke optie zijn, maar u moet er rekening mee houden dat ze het risico op een ooginfectie kunnen verhogen, waardoor het moeilijk wordt de hygiëne van de contactlenzen te handhaven. 

Lensuitwisseling

Voor mensen die het moeilijk vinden om een bril of contactlenzen te dragen, bestaat er ook de mogelijkheid van een presbyope lensuitwisseling (of lensvervangende operatie) (PRELEX). Tijdens deze ingreep, PRELEX, wordt een flapje in het hoornvlies uitgesneden waarna er een kunstmatige lens wordt ingebracht om de focus te corrigeren. Dit flapje wordt geplooid zonder dat er hechtingen aan te pas komen. Na de operatie kunt u corticosteroïden, antibiotica of kunstmatige tranen voorgeschreven krijgen. 

De PRELEX-ingreep is een nieuwere vorm voor het behandelen van presbyopie en daarom is er nog niet veel bewijs dat deze operatie op de lange termijn veilig is. Wij raden u aan de risico’s hiervan te bespreken met uw arts of optometrist.

 

Varilux range

CORRIGEER UW PRESBYOPIE DANKZIJ HET VARILUX-BRILLENGLAZENGAMMA​​​​​​​