De invoed op uw ogen

WAT IS NACHTBLINDHEID?

Delen op

Nachtblindheid is een aandoening die ervoor zorgt dat u 's avonds niet goed ziet. Dit kan komen door een vitaminetekort, een oogaandoening of een chronische ziekte.

MOEITE MET ZIEN BIJ WEINIG LICHT

MOEITE MET ZIEN BIJ WEINIG LICHT

 

TEKENEN VAN NACHTBLINDHEID

Uw opticien kan vaststellen of u last van nachtblindheid heeft.

Symptomen van nachtblindheid zijn onder andere; slecht zicht bij zwak licht, moeite met 's avonds autorijden en een langzaam reactievermogen bij veranderende lichtomstandigheden. 's Avonds autorijden kan een uitdaging zijn door de onderbroken aanwezigheid van koplampen en straatverlichting op de weg.

TEKENEN VAN NACHTBLINDHEID

 

GERELATEERDE OOGAANDOENINGEN

Nachtblindheid is een aandoening op zichzelf, maar het kan ook het gevolg zijn van een gerelateerd oogprobleem, zoals hieronder beschreven.

  • Staar

Wanneer u star heeft, zult u merken dat tegemoetkomende koplampen meer hinderlijke schitteringen veroorzaken dan voorheen, omdat u gevoeliger bent voor licht.

  • Astigmatisme

Bij astigmatisme, vergroten uw pupillen zich om meer licht binnen te laten wanneer het licht gedimd wordt. Dit zorgt voor waziger zicht dan bij daglicht.

  • Retinitis Pigmentosa

Verschillende oogaandoeningen die zorgen dat het netvlies geleidelijk aftakelt. Verslechterend nachtzicht is vaak het eerste symptoom. Uiteindelijk verslechtert het perifere zicht ook geleidelijk.

  • Diabetes 

Nachtblindheid kan een vroeg symptoom van diabetes zijn. Een hoge bloedsuikerspiegel is schadelijk voor de bloedvaten en zenuwen in het oog. Retinopathie is een symptoom van diabetes. Hierbij raakt de achterkant van het oog langzaam beschadigd. Als gevolg kunt u zich minder snel aanpassen aan licht, bijvoorbeeld wanneer u van het felle licht buiten naar binnen komt.

Diabetes

 

TIPS

Vitaminetekort

Houd uw netvlies gezond met vitamine A en zink. Rundvlees, gevogelte, bonen en noten zijn hier een goede bron van. Wanneer u problemen heeft om voedingsstoffen op te nemen, zal uw vermogen om in het donker te zien hierdoor beïnvloed worden.

TIPS

 

DE OPLOSSING VOOR 'S NACHTS RIJDEN IN ALLE VEILIGHEID

Crizal Drive vermindert verblinding tot 90% tijdens het rijden 's nachts. Klik hier voor meer informatie.

'S NACHTS RIJDT