Wat uw ogen beïnvloedt

Inzicht in conjunctivitis

Delen op

Conjunctivitis is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij het bindvlies ontstoken raakt als reactie op invloeden van buitenaf, waardoor het pijnlijk of geïrriteerd raakt. Het wordt vaak ‘roze oog’ of ‘rood oog’ genoemd vanwege de symptomen die worden veroorzaakt door de irritatie. De aandoening kan slechts één oog aantasten, maar na een aantal uur vertonen beide ogen gewoonlijk de symptomen.

Soorten conjunctivitis

Er zijn drie belangrijke soorten conjunctivitis :

 • Infectieus - treedt op als gevolg van een infectie die wordt veroorzaakt door een virus of bacterie.
 • Allergisch – is het gevolg van blootstelling aan een allergeen, zoals pollen. 
 • Irriterend – kan optreden wanneer een irriterende stof het oog binnenkomt.
conjunctivitis

Tekenen en symptomen : 

De voornaamste symptomen van conjunctivitis zijn : 

 • Rode of bloeddoorlopen ogen – wanneer de bloedvaten in het bindvlies ontstoken raken.
 • Waterige ogen – wanneer de traanklieren van het bindvlies ‘overactief’ worden als gevolg van de ontsteking.

Infectieuze conjunctivitis kan tevens gepaard gaan met de volgende symptomen : 

 • Uw ogen kunnen branderig aanvoelen
 • Het kan aanvoelen alsof u gruis of vuil in uw ogen heeft
 • Uw wimpers kunnen bedekt zijn met een kleverige laag, met name ‘s morgens
 • De lymfeklier aan de voorkant van uw oor kan opzwellen
 • Er kan pus worden afgevoerd als de infectie bacterieel is
 • Er kan een waterige afvoer zijn als de infectie viraal is

Als u lijdt aan allergische conjunctivitis, kunt u ook jeukerige ogen ervaren. Als u oogpijn, fotofobie, zwaar bloeddoorlopen ogen of een verstoring van uw gezichtsvermogen ervaart, kan dit te wijten zijn aan een ernstigere oogaandoening, zoals acute glaucoom, keratitis of iritis. Als dit het geval is, raden wij u aan onmiddellijk medische hulp in te roepen.

Complicaties van conjunctivitis 

De complicaties die kunnen ontstaan door conjunctivitis hangen af van het feit of het om een infectie of een allergie gaat. 

Complicaties van infectieuze conjunctivitis 

Een bacteriële infectie kan een aantal complicaties veroorzaken, met name bij te vroeg geboren baby’s. Deze complicaties kunnen zijn:

 

 • Meningitis – wanneer de beschermende laag rondom de hersenen en ruggengraat geïnfecteerd raakt.
 • Cellulitis – wanneer een diepere huidlaag en weefsel geïnfecteerd raakt, waardoor het huidoppervlak pijnlijk wordt.
 • Septikemie – wanneer bacteriën de bloedbaan binnendringen en lichaamsweefsel aanvallen
 • Otitis media – wanneer het oor geïnfecteerd raakt. Dit is gewoonlijk het gevolg van infectieuze conjunctivitis die werd veroorzaakt door de haemophilus influenzae-bacterie. Ongeveer een op de vier kinderen wordt getroffen door otitis media, maar dit is van korte duur.
Complicaties van infectieuze conjunctivitis

Baby’s tot 28 dagen oud kunnen ook lijden aan een gevaarlijke ooginfectie als gevolg van infectieuze conjunctivitis die, indien dit onbehandeld blijft, kan leiden tot een permanente oogbeschadiging. Baby’s met infectieuze conjunctivitis moeten worden doorverwezen naar een specialist voor onderzoek en behandeling. Deze complicatie komen echter niet vaak voor en de meeste pasgeborenen herstellen volledig.

Een op de vijf baby’s kan ook een longontsteking oplopen door infectieuze conjunctivitis die werd veroorzaakt door chlamydia. Longontsteking kan bijzonder gevaarlijk zijn voor jonge baby’s en verzorging in het ziekenhuis kan noodzakelijk zijn.

Een aantal vormen van conjunctivitis kunnen leiden tot gepuncteerde epitheliale keratitis, een aandoening die zorgt voor de opzwelling van uw hoornvlies. Dit kan leiden tot : 

 • Lichtgevoeligheid
 • Pijn of ongemak in uw ogen
 • In ernstige gevallen kan uw hoornvlies gaan zweren. Als deze zweren littekens achterlaten, kan uw zicht permanent worden aangetast.

Wij raden u aan om bij uw huisarts of de spoeddienst van het dichtstbijzijnde ziekenhuis medische hulp te zoeken als u ongewone symptomen ondervindt.

Hoe wordt conjunctivitis veroorzaakt?

De drie verschillende soorten conjunctivitis kunnen uiteenlopende oorzaken hebben : 

Infectie – gewoonlijk veroorzaakt door een van de drie soorten infecties : 

 • Bacterieel
 • Viraal
 • Seksueel overgedragen – dit kan een aantal maanden aanhouden indien de hoofdoorzaak, zoals chlamydia, niet wordt behandeld

De onderstaande zaken kunnen een hoger risico opleveren op infectieuze conjunctivitis : 

 • Diabetes
 • Infectie van uw bovenste luchtwegen (zoals een verkoudheid)
 • Een kuur met corticosteroïden
 • Jong of oud zijn
 • Blefaritis (ontsteking van de oogleden)

Deze factoren kunnen het risico verhogen, omdat de bovenstaande aandoeningen kunnen leiden tot een verzwakt immuunsysteem. Aanwezig zijn op drukke plaatsen kan u ook blootstellen aan infecties van anderen.

Allergeen – allergische conjunctivitis kan in vier vormen optreden : 

 • Seizoensgebonden allergische conjunctivitis kan zich voordoen als gevolg van een allergie voor pollen en kan vaker voorkomen bij mensen die ook last hebben van andere allergieën.
 • Meerjarige allergische conjunctivitis kan optreden door huisstofmijt of huidschilfers van dode dieren en kan vaker voorkomen bij mensen die ook last hebben van andere allergieën.
 • Conjuontact dermato-conjunctivitis kan worden veroorzaakt door make-up, oogdruppels of andere chemicaliën waarvoor u allergisch bent.
 • Grote papillaire conjunctivitis kan optreden door de hechtingen of prothesen die eventueel gebruikt worden tijdens een oogoperatie. Dit kan tevens een complicatie zijn van het dragen van contactlenzen. Ongeveer 1-5% van de gebruikers van zachte contactlenzen en 1% van de gebruikers van harde contactlenzen zegt getroffen te worden door grote papillaire conjunctivitis. 

Allergische conjunctivitis kan terugkerende symptomen veroorzaken wanneer de hoofdoorzaak pollen of andere allergenen zijn waaraan u regelmatig wordt blootgesteld. Dit kan ongemak en irritatie opleveren, maar het is niet waarschijnlijk dat dit leidt tot ernstige of serieuze problemen.

Irriterend – er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor irriterende conjunctivitis, waaronder : 

 • Chemicaliën in shampoo of zeep
 • Rook
 • Water met chloor (zoals in zwembaden)
 • Losse objecten (zoals oogwimpers)

De werking van uw oog: het bindvlies

Anatomy of the eye

Het bindvlies is een dunne laag cellen die de voorkant van het oog en de binnenkant van het ooglid belijnt. Het is betrokken bij de productie van slijm en sommige tranen. Deze smeren het oog en kunnen helpen bij het verwijderen van vreemde stoffen die vast komen zitten op het oog.

Wanneer u lijdt aan conjunctivitis, wordt de dunne laag geïrriteerd waardoor ze opzwelt en rood wordt terwijl de traanklieren gaan overproduceren en uw ogen pijnlijk en waterig worden. 

Hoe wordt conjunctivitis gediagnosticeerd? 

Conjunctivitis kan gewoonlijk worden gediagnosticeerd door uw huisarts als hij uw ogen onderzoekt. Uw huisarts vertellen over uw symptomen en hoe deze zijn begonnen, kan hem of haar helpen bij het bepalen welke soort conjunctivitis het betreft en hem of haar in staat stellen een geschikte behandeling te kiezen.

Als u niet reageert op de behandeling, kan uw huisarts meer onderzoek aanbevelen. Een voorbeeld hiervan is een uitstrijkje, een klein monster van het slijm uit uw ogen, dat naar een laboratorium wordt gestuurd waar men zal proberen de oorzaak te vinden van de conjunctivitis, om zo een meer passende behandeling te bepalen. 

Hoe wordt conjunctivitis behandeld? 

De meeste soorten conjunctivitis zullen binnen een of twee weken verdwijnen, vaak zonder dat er een medische behandeling nodig is.

Of het nu gaat om oogdruppels of antibiotica, de behandeling wordt gewoonlijk bepaald op basis van het soort conjunctivitis dat u heeft. 

Infectieuze conjunctivitis

De meeste gevallen van infectieuze conjunctivitis moeten binnen een week of twee stabiliseren zonder dat er behandeling nodig is.
Er zijn echter methoden van verzorging die u thuis kunt toepassen : 

 

 • Smerende oogdruppels kunnen helpen bij het verzachten van het ongemak en de pijn. Deze zijn gewoonlijk vrij verkrijgbaar bij een apotheek, maar uw huisarts kan ze ook voorschrijven.
 • De kleverigheid op uw oogwimpers en oogleden lichtjes deppen met een koud of warm kompres kan ook helpen.
 • Het nemen van pijnstillers (bv. paracetamol) kan de pijn en de griepsymptomen verzachten. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek, maar mogen alleen worden ingenomen als dit medisch gezien veilig is. 
 • Het kan helpen om de contactlenzen te verwijderen tot de symptomen verdwijnen. Gebruik de contactlenzen dan niet opnieuw als de aandoening is hersteld, omdat er nog steeds sporen van de infectie aanwezig kunnen zijn.  
oogdruppels

Als de symptomen langer dan twee weken aanhouden, wordt dit aanhoudende infectieuze conjunctivitis genoemd.

Bacteriële conjunctivitis kan worden behandeld met antibiotica, zoals chlooramfenicol of fusidinezuur, dat gewoonlijk wordt toegediend in de vorm van oogdruppels. Omdat de aandoening echter meestal vanzelf verdwijnt, worden antibiotica alleen gebruikt als de infectie ernstig is.

Allergische conjunctivitis

De symptomen die worden veroorzaakt door allergische conjunctivitis kunnen worden verlicht door een koud kompres of doek op uw ogen te leggen. Het verwijderen van contactlenzen tot de symptomen zijn verdwenen, kan eveneens helpen. Wrijf niet in uw ogen en stel u niet bloot aan allergenen (indien dat mogelijk is). 

In het geval van seizoensgebonden of meerjarige allergische conjunctivitis, kan uw huisarts u antihistaminica, corticosteroïden of mestcel-stabilisatoren voorschrijven. 

Antihistaminica 

Antihistaminica worden gebruikt voor een snelle verlichting van allergieën. Wanneer het lichaam in contact komt met een allergeen, laat het histaminen vrijkomen om de symptomen van een allergische reactie tot uiting te laten komen. Antihistaminica stoppen de werking van de histaminen, zodat het optreden van de symptomen wordt voorkomen. 

Ze kunnen oraal worden toegediend (cetirizine, fexofenadine, loratadine) of als oogdruppels (azelastin, emedastin, ketotifen, Otrivine-Antistin). Een aantal behandelingen zijn alleen op recept verkrijgbaar, terwijl andere middelen vrij worden verkocht. 

Nieuwe antihistaminica mogen geen slaperigheid veroorzaken, maar kunnen nog steeds een verdoofd gevoel opwekken. 

Corticosteroïden 

In ernstige gevallen van allergische conjunctivitis kan uw huisarts corticosteroïden voorschrijven als crème, gel of zalf, maar deze worden zelden gegeven tenzij dit essentieel is. 

Mestcel-stabilisatoren 

Uw huisarts kan ook mestcel-stabilisatoren voorschrijven. In plaats van snelle verlichting te bieden, houden deze uw symptomen voor een langere periode onder controle. Omdat het een aantal weken kan duren voor deze middelen een merkbaar effect hebben, kunt u naast de mestcel-stabilisatoren ook antihistaminica krijgen. Deze worden vaak voorgeschreven als oogdruppels (lodoxamide, nedocromil natrium, natrium-cromoglicaat).

Grote papillaire conjunctivitis

Dit is gewoonlijk het resultaat van het dragen van contactlenzen. Als u stopt met het dragen van de lenzen, kunnen de symptomen afnemen. Als de grote papillaire conjunctivitis echter werd veroorzaakt door een recente oogoperatie, is het raadzaam om naar het ziekenhuis te gaan waar u kunt worden geobserveerd en behandeld.

Irriterende conjunctivitis

De symptomen van irriterende conjunctivitis moeten normaal gesproken afnemen als de irriterende stof is verwijderd. Als er echter een schadelijke stof betrokken is (bv. bleekmiddel), moet u naar het ziekenhuis worden gebracht waar uw ogen worden gespoeld met een zoutoplossing.